Fochteloo

Waar zaten jullie? Fochteloo. Met een F en wat oo’s. En nog een paar meer toen superhost Bram de deur van de Nederlands Hervormde Kapel opendeed en we ons logeeradres voor het weekend zagen. Kleurrijke tegeltjes in de hal en 28 kapstokhaakjes op een perfect gegroende muur. Een keuken met een houten tafel bij het raam. Aardewerken mokken voor koffie onder een dakje van melk. Daarachter een regendouche en een spiegel met een gouden stickertje met zwaluw. Hoe zo’n detail een luikje naar vroeger, naar mijn opoe kan openzetten… Terug door de keuken naar de prachtige open ruimte die hier aan het Zuideinde eerst Boterfabriek en daarna lang kapel was. Nu is het een prachtig airbnb adres in Friesland, om eigenlijk niet uit weg te willen.

Met de royale ruimte met glanzende vloer en oude ramen om door naar de verte te kijken. De goudgele longsize bank. De tafel om aan te eten, te lezen, een paar poosjes niets te doenen. De twee tweepersoonsbedden met zacht beddengoed om lang lui op te zijn. De boeken, de planten, het servies. Het oude orgel, de kansel en, als je het knopje eenmaal ontdekt, de discolamp om er twee bonte avonden van te maken. Waarop we twister spelen, ik Billy de cha cha cha leer dansen en we nummers aanvragen bij DJ Piet.

Overdag draait onze playlist door als we de kapel toch verlaten en met Eddie uit toeren gaan. Want het Fochteloërveen ligt om de hoek en dat vraagt om er doorheen te rijden en eindeloos te kijken naar mooie luchten en natuur. Verderop ligt Veenhuizen, de voormalige dwangkolonie/bedelaarsgesticht, van toen de paupers en nu nog de langgestraften. Ik las eerder Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen en zie nu zelf waarover zij schreef. In de buurt ligt ook Beetsterzwaag, ‘een cleyn dorp in zijn begrijp, tamelijck vruchtbaer, maer veciert met een schone wel behuysde ende bestrate gebuyrte’. Waar we voor het eerst mét QR-code wat Prinsheerlijcks bij de koffie nemen. Iemand op straat vraagt mij waar de bakker zit. Zo zie je. Na één dag al verlocald. Ik voel me hier thuis. Maar heb mijn Friese naam natuurlijk ook mee.

Hoi, Minke

Op mijn Instagram vind je meer foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *