Oud-Hollandsch of hyggelig?

Koekjes van eigen deeg
Koekjes van eigen deeg

In een land hier ver vandaan bedachten ze heel lang geleden iets gezelligs. Namelijk Hygge (spreek uit als Huugguh). Lekker oer-Deens met je familie en vrienden samen gezellig ‘hangen’ of ‘chillen’ (spreek uit als tsjilluh). Plankje kaas, bier, wijn en chips erbij. Afhankelijk van het jaargetijde, met zijn allen onder een dekentje bij het kampvuur of in een zwembroek of bikini, waar jij je prettig bij voelt, naast de barbecue. Beetje ouwehoeren of spelletjes doen, zoals ganzenborden, Rummikub of sjoelen. Eigenlijk helemaal mijn ding. Maar tot nu toe moest ik mij behelpen met het oud-Hollandsch Cocoonen. Volgens mij toch net zoiets?

Ik zeg niet dat vroeger alles beter was, want dan bestempel ik mezelf direct als oude taart en dat moeten we niet willen. Ook ik hou best wel van een goed staaltje marketing. Zelfde product in een nieuw jasje en hup, gaan! Maar af en toe denk ik best wel eens aan die lekkere trek (Raiders) of even goed schrobben (Jif). Gelukkig kunnen we die oude commercials rustig terugkijken via YouTube. Zo weten de Millenials ook meteen waar het over gaat! Trouwens, met rondklikken op YouTube kun je heel wat uren kwijt zijn, I know. Voor ik het weet waan ik me weer in de jaren ‘90 met bijbehorende fantastische klassiekers en voel ik me helemaal hyggelig en warm van binnen.

Hyggelig leesvoer
Hyggelig leesvoer

Maar goed, ik dwaal af. Laten we afspreken dat we het nieuwe Cocoonen omarmen als een goede oude vriend. Zo eentje die net met de stoomboot is vertrokken of zoals die andere knakker die bijna met de slee arriveert. Hoe dan ook, aankomende feestdagen gaan we ons weer rond de kerstboom verzamelen. Of we nu aan het cocoonen slaan of we dat we met z’n allen fijn gaan hyggelen, maakt mij niets uit, ik doe mee. Televisie en smartphones uit, kaarsen en muziekje aan en hup, gaan! Misschien ondertussen nog heel hyggelig de laatste kaarten van dit jaar schrijven? Met mijn nieuwste kaart wens je iemand een beestachtig prachtig nieuw jaar!

NB Meer lezen van Linda? Haar eerdere gastblogs vind je hier en hier. En zoek je nog een hyggelig boek voor in de Kerstvakantie? Dan zijn Hygge van Meik Wiking en Hygge van Marie Søderberg (want hoe moet je zo’n boek anders noemen?!) aanraders vol inspiratie. Tot slot heeft Linda ook een beestachtig prachtige kaart om iemand een gelukkig nieuwjaar te wensen.

[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

 

 

 

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *