Worden wat je wil

Dat is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek. Ik vind het mooi omschreven. Voor mij fijner dan de vraag: wát wil je later worden? Want hoe weet je dat nou? Dat ervaarde ik vroeger zelf en zie ik nu weer aan Donald en Billy. Zij zien natuurlijk veel beroepen om zich heen. Juf, meester, dichter, piloot, kinderopvang, edelsmid, iets met computers, slager, bakker, supermarktmevrouw, tiktokker, gamer … maar er zijn er zoveel meer. En over een aantal jaar zijn dat er waarschijnlijk weer heel andere ook. Want ‘in mijn tijd’ had je vast influencers en gamers, alleen dan niet op social media waar je van zou kunnen leven. Mijn moeder gaf Duits, mijn vader was trainer/opleider. Ofwel, wát was hij? Dat konden wij nooit uitleggen aan andere kinderen. Hij stond niet op het voetbalveld in elk geval. Hij kon goed goochelen ook. Waardoor ik toen ik later in de studententijd in de bus naar huis een vriendin van toen trof, zij vroeg: ‘Jouw vader was toch tovenaar?’. Word je wat je wilt, hebben anderen daar weer een ander beeld van!

Nee, dan worden wat je wil. Daar kun je alle kanten mee op. Maar hóe weet je wat je wilt? Zo’n innerlijke vraag die je ook lang bezig kan houden. En waarop het antwoord komt door te doen. En te zijn wie je bent. In mijn Morning Angels Live van 6 oktober op Instagram (zie daar het rondje hoogtepunten, Angels 2) open ik een koffer vol notitieboekjes en papier van vroeger. Want sinds ik kon schrijven schreef ik en bewaarde ik alles in deze koffer. Kleine boekjes, zachte boekjes, harde kaften, losse scheursels, A4tjes die ik tot onaffe romans snelhechtte. Gedichten die ik in eigen gevouwen mapjes presenteerde. Mooie quotes van anderen, knipsels over andere schrijvers. En door te schrijven, schrappen, strepen en weer schrijven werd ik dat zelf ook.

Als ik in de koffer deepdive, durf ik het in mijn Instastories bijna niet voor te lezen. Zo zwaar en hoogdraverig. Was ik dat? Wilde ik zo schrijven? Door de jaren zag ik het licht. Kon met minder woorden meer zeggen. Hoewel luchtig toch ook de diepte in. Ik vond mijn stijl. Ik werd wat ik wilde. Schrijver en dichter. Maar ook moeder (de vrouw), dogmom, fietser, wandelaar, lezer, rondkijker, verteller, sobergirl, koffielover, meestal gelukkig en nog veel meer. En jij?

PS In deze aflevering van mijn Morning Angels Live kom ik tijdens het bladeren door de woorden ook het gedicht tegen dat ik voor mijn vriendin schreef die verongelukte. Worden wat je wil. Zij kon het tot haar zestiende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *